![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtUy6TrjljiKxdbWRv2qBvIB9s0ADGAOAFq12sYHS989ds2SvgQK4phsPCp3-Hi1G4almW0VOeTnhXXsbK-LJRjlupGgZxrIgcVys-jQcxj72gW_TdUWTMAHhRDpWyJfimPjvqbDMewGA/s320/cake.jpg)
Bahan-Bahan:
- 20 biji putih telur
- 16 oz. mentega
- 1½ gelas tepung jagung
- 1½ gelas tepung jagung
- 1 gelas gula kastor
- ½ gelas serbuk coffee Mate
- 1 tin kecil Nestle Reduced Cream
- 1 sudu makan perisa vanilla
- 1 sudu makan ovalette
- 1 sudu teh butter oil
- 3oz air sejuk
- Pewarna Kuning dan hijau Muda
Cara-cara:
1. Pukul mentega hingga naik dan putih, ketepikan.
2. Pukul putih telur dengan gula sampai kembang dan sebati.
3. Lepas itu campurkan kedua-dua adunan itu lalu digaul rata.
4. Kemudian itu masukkan tepung jagung, tepung Hong Kong dan ovalette, gaul
rata-rata.
5. Akhir sekali masukkan air sejuk serta gaul hingga ia sebati. Selepas itu,
bahagikan adunan itu kepada 3 bahagian iaitu:
- bahagian I - Nestle Reduced Cream dan butter oil (dibahagi 2)
- bahagian II - Serbuk coffee Mate dan perisa vanilla serta warna hijau muda
- bahagian III - warna kuning
6. Lapis adunan I dahulu yg dibahagi tadi sampai masak, bila ia masak, lapiskan adunan II sebanyak 4 sudu makan
7. Bakar hingga masak dan bila masak, lapiskan pula adunan III sebanyak 4 sudu makan, juga sampai masak
8. Buatlah begitu berlapis-lapis hingga habis dan masak untuk adunan II dan III
dan apabila ia masak kesemuanya barulah lapis adunan terakhir iaitu adunan I
tadi utk penutup kek ini, bakarlah sampai ia masak dan teratur.
No comments:
Post a Comment