
Bahan-Bahan:
Bahan kulit:
80 gm hirisan badam
1 kotak kecil butter cookies
1 kotak kecil biskut oren
125 gm mentega
Strawberi secukupnya
Bahan inti:
Aiskrim perisa strawberi
Aiskrim perisa coklat
500 gm krim putar
Cara:
- Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celcius. Bakar badam sehingga ranggup.
- Hancurkan butter cookies, biskut oren dan badam. Masukkan mentega.
- Tekan adunan pada bahagian bawah tin bakar.
- Bakar selama 12 minit atau sehingga keemasan. Biarkan sejuk.
- Kemudian ratakan aiskrim perasa strawberi pada bahagian luar di dalam tin bakar agar bahagian bawah berbentuk seperti kawah. Bekukan selama sejam.
- Setelah keras, ratakan aiskrim coklat di bahagian tengah kek. Bekukan lagi selama sejam.
- Hiaskan atas kek dengan strawberi, krim putar dan starwberi
No comments:
Post a Comment