Friday, March 25, 2011

Kek Aiskrim



Bahan-Bahan:

Bahan kulit:

80 gm hirisan badam

1 kotak kecil butter cookies

1 kotak kecil biskut oren

125 gm mentega

Strawberi secukupnya

Bahan inti:

Aiskrim perisa strawberi

Aiskrim perisa coklat

500 gm krim putar

Cara:

  • Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celcius. Bakar badam sehingga ranggup.
  • Hancurkan butter cookies, biskut oren dan badam. Masukkan mentega.
  • Tekan adunan pada bahagian bawah tin bakar.
  • Bakar selama 12 minit atau sehingga keemasan. Biarkan sejuk.
  • Kemudian ratakan aiskrim perasa strawberi pada bahagian luar di dalam tin bakar agar bahagian bawah berbentuk seperti kawah. Bekukan selama sejam.
  • Setelah keras, ratakan aiskrim coklat di bahagian tengah kek. Bekukan lagi selama sejam.
  • Hiaskan atas kek dengan strawberi, krim putar dan starwberi

No comments:

Post a Comment